Pytt i panna je tradicionalno švedsko jelo čije ime doslovno znači "male kockice u tavi". Riječ je o jednostavnom i svestranom jelu koje se pravi od kockica kuhanog ili pečenog krumpira, luka i mesa (najčešće ostataka pečenja, kobasica, šunke ili čak slanine), sve zajedno prženo u jednoj tavi. Jelo je nastalo kao način da se iskoriste ostaci hrane od prethodnog dana, ali se danas često priprema i od svježih sastojaka. Osnovni sastojci se režu na sitne, približno jednake kockice, kako bi se ravnomjerno ispržili. Na kraju se na vrh obično stavlja prženo jaje "na oko", a tradicionalni prilozi su ukiseljena cikla i kiseli krastavci. Pytt i panna je vrlo prilagodljiv – može sadržavati i drugo povrće, začinsko bilje ili čak kockice kruha, a postoji i vegetarijanska verzija. U Skandinaviji je toliko popularan da se može kupiti i kao smrznuto gotovo jelo. Ukratko, pytt i panna je ukusni "haš" od kockica krumpira, mesa i luka, prženih u tavi, često poslužen s jajetom i kiselim povrćem – idealan način za iskoristiti ostatke i napraviti brz, zasitan obrok.
© 2025 Sva prava pridržana.