bg-image

piletina saltimbocca

9 namirnica

Što moram znati?

Piletina saltimbocca je elegantno jelo talijanskog podrijetla koje spaja nježne pileće filete, aromatičnu kadulju i slani pršut u savršen sklad okusa. Lagano sotirano meso u vinskom umaku s maslacem daje bogat, sočan zalogaj koji se topi u ustima. Idealan recept za brz, ali profinjen ručak.

Krenimo kuhati!

01
  1. Ako nemamo očišćene filete piletine, prvo očistimo pil
  2. Po potrebi prerežemo po pola po dužini kako bi dobili tanke filete jednakih debljina.
  3. Položimo ih na dasku za rezanje.
  4. Prekrijemo ih s dva sloja plastične folije.
  5. Udaramo ih batom kako bi meso bilo dovoljno tanko.
  6. Malo posolimo.
  7. Popaprimo s jedne strane.
02
  1. Otrgemo i operemo 4 lista kadulje.
  2. Za svaki file pripremimo po jednu šnitu pršuta.
  3. Pršut možemo ili položiti na jednu stranu fileta ili možemo meso omotati pršutom.
  4. Na svaki file povrh pršuta stavljamo list kadulje.
  5. Probodemo ražnjić ili čačkalicu kroz file, pršut i kadulju kako bi tijekom pečenja sve ostalo na mjestu.
03
  1. Ugrijemo tavu.
  2. Čim se tava ugrijala, pouljimo ju maslinovim uljem.
  3. Pored tave položimo posudu s glatkim brašnom.
  4. Pripremljeno meso stavimo u brašno sa strane gdje je samo file bez dodataka.
  5. Pobrašnjenu strannu položimo na ugrijanu pouljenu tavu.
  6. Po potrebi možemo dodavati još ulja kako se piletina ne bi zalijepila za tavu.
  7. Kada se meso zapeklo s jedne strane, okrenemo i prilagodimo temperaturu pršutu. Pršut ne smije izgoriti.
  8. Pripazimo da ne zapečemo do kraja jer će se kasnije još termički obrađivati u umaku.
04
  1. Kada se svo meso zapeklo s obje strane, podlijemo vodom i bijelim vinom da se sadržaj tave lagano krčka. Na taj način meso dovoljno skuhamo i postignemo da bude sočno.
  2. Ugasimo vatru.
  3. Dodamo maslac.
  4. Promiješamo.
  5. Upalimo nazad vatru kako bi reducirali umak do željene gustoće.
  6. Pomoću žlice cijelo vrijeme podlijevamo meso s umakom, po potrebi naginjemo tavu tijekom procesa.
  7. Probamo, pa po potrebi začinimo.

Serviranje

01
  1. Meso serviramo na željeni tanjur.

  2. Maknemo ražnjić/ čačkalicu.

  3. Prelijemo umakom u preferiranoj količini.

Dobar tek!

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2025 Sva prava pridržana.