bg-image

pašticada (kuhanje)

12 namirnica

Krenimo kuhati!

01
  1. Iz lonca u kojem je marinada procijedimo tekućinu. Sada nam je loncu ostalo samo marinirano povrće. Sačuvamo i procijeđeno vino i marinirano povrće jer će se koristiti za daljnju pripremu jela.
  2. Povrće koje je bilo u marinadi i očišćeno svježe povrće narežemo na manje kocke sličnih veličina kako bi se kasnije sve jednoliko karameliziralo.
  3. Trebamo 2 režnja češnjaka, 2 glavice ljubičastog luka, celer korijen i mrkvu.
02
  1. Dobro ugrijemo lonac, dodamo biljnog ulja pa stavimo marinirano posušeno meso. Cilj je zapeći meso sa svih strana. Treba se karamelizirati.
  2. Ulje dodajemo po potrebi.
  3. Kada je meso zapečeno sa svih strana, izvadimo ga iz lonca i vratimo na pleh sa strane.
03
  1. U isti lonac sada stavimo svo narezano povrće. Posolimo i promiješamo.
  2. Pustimo da se povrće karamelizira na srednjoj temeperaturi oko 10 minuta. Povrće mora dobiti tamnosmeđu boju.
  3. Kada se karamelizira, dodajemo žlicu džema od šljiva, 40 g suhih šljiva i koncentrat rajčice. Sve zapržimo.
  4. Stavimo jedan lovorov list.
  5. Podlijemo s polovicom od ukupne količine crnog vina koja nam je ostala od marinade. Pomiješamo.
  6. Reduciramo nekoliko minuta pa dodamo ostatak vina. Promiješamo pa vratimo meso u lonac.
  7. Dodamo vode toliko da nam jedna trećina mesa viri izvan tekućine. Mi smo dodali 100 g vode.
  8. Probamo i posolimo još po potrebi.
  9. Smanjimo vatru da bude lagana te stavimo poklopac.
  10. Promiješamo i okrećemo meso svakih 20 - 30 minuta.
  11. Nakon oko 3 sata je meso kuhano.
04
  1. Izvadimo lovorov list iz lonca.
  2. Iz lonca izlijemo sadržaj u blender kako bismo dobili jednoliku smjesu.
  3. Kada smo to postigli, sito stavimo povrh lonca te protisnemo umak.
  4. Dodamo vode do željene gustoće. Lakše ćemo protisnuti kroz sito ako je malo rjeđi umak.
05
  1. Stavimo umak na srednju vatru.
  2. Posolimo i popaprimo.
  3. Dodamo još jednu žlicu džema.
  4. Povremeno promiješamo dok ne zavrije.
  5. Dodamo žlicu rouxa (zaprške) i promiješamo.
  6. Smanjimo vatru i vratimo meso u lonac.
  7. Suhe šljive koje su nam ostale prerežemo na pola i također stavimo u lonac. Mi smo dodali još 40 g.
  8. Kuhamo još nekoliko minuta pa je spremno za serviranje.
06
  1. Meso se može zalediti u komadu zajedno s umakom. U tom slučaju bismo prilikom odleđivanja porcioniralii i kratko zapekli svaku šnitu.

Istraži

Recepti

Više tehnika

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2025 Sva prava pridržana.