bg-image

mornay umak

7 namirnica

Krenimo kuhati!

01
  1. Naribamo sir po izboru. Bitno je samo da je sir topljiv.
  2. Pripremimo količine maslaca, brašna i mlijeka u omjeru 1:1:10.
  3. U lonac stavimo maslac da se otopi.
  4. Kad je maslac gotovo potpuno otopljen, dodamo brašno.
  5. Neprestano miješamo silikonskom špatulom kako smjesa ne bi zagorjela.
  6. Kuhamo dok ne dobijemo pješčanu teksturu, što traje otprilike 10–15 minuta.
  7. Smjesu maslaca i brašna postupno zalijevamo mlijekom, dodajući ga u trećinama.
  8. Stalno miješamo kako se ne bi stvorile grudice.
  9. Lagano smanjimo vatru kako smjesa ne bi gorjela.
  10. Kad postignemo željenu teksturu, začinimo solju, naribanim muškatnim oraščićem i paprom. Dok stavljamo muškatni orah, smanjimo malo vatru kako ne bi zagorio.
  11. Opet pojačamo vatru na kratko.
  12. Nakon kratkog kuhanja kušamo umak i po potrebi dodatno začinimo.
  13. Dodamo sir i dobro promiješamo.
  14. Ugasimo vatru.
  15. Smjesu prebacimo u posudu u kojoj će se hladiti.
02
  1. S obzirom na to da umak nećemo odmah koristiti, važno ga je pravilno skladištiti.
  2. Na površinu umaka položimo plastičnu foliju.
  3. Dobro je pritisnemo uz umak kako se ne bi stvorila korica.
  4. Posudu spremimo u hladnjak do korištenja.

Istraži

Recepti

O projektuReceptiTehnikeInventarNamirniceKontaktUvjeti korištenjaPravila privatnostiImpressum

Budi u toku

Prijavi se na Newsletter i primaj nove obavijesti.

LogoLogoLogoLogo

© 2025 Sva prava pridržana.